Strategi Pengembangan Usaha Halal Pengolahan Bandeng oleh Kelompok Paguyuban Masyarakat Desa Junok Sreseh Sampang

Authors

  • Ulfiyah Ulfiyah Universitas Trunojoyo Madura
  • Mashudi Mashudi Universitas Trunojoyo Madura
  • Dahruji Dahruji Universitas Trunojoyo Madura

DOI:

https://doi.org/10.59059/maslahah.v3i1.1788

Keywords:

Strategy, Business, halal, Junok, Milkfish

Abstract

Junok Village, Sreseh District, Sampang Regency has a favorite milkfish that is liked by consumers in the surrounding sub-districts and other consumers. Based on the availability of abundant milkfish resources, the milkfish processing business in Junok village has not been fully developed. So research activities are carried out. This study aims to find out how the Halal Business Development Strategy of Milkfish Processing by the Junok Sreseh Sampang Village Community Association. This study uses a qualitative descriptive research method and uses a field study approach. Data collection techniques were obtained by interview and observation methods. By using data collection, data reduction, data presentation, and conclusions in analyzing data. The results of the study show that the Halal business development strategy in Junok Village has not been fully implemented, as seen from several important aspects that still need attention. Although there is awareness of the importance of halal products, many producers in Junok Village do not have official halal certification, which can increase consumer confidence, so training is needed to increase understanding of halal, as well as collaboration with related institutions to help producers obtain halal certification.

References

Abeng, A. T., & Maulana, Z. (2019). Pengolahan produk ikan bandeng di desa Tekolabua Kecamatan Pangkajene Kabupaten Pangkep. Jurnal Dedikasi Masyarakat, 3(1), 79.

Badrus Zaman, & Muhammad Ersya Faraby. (2023). Analisis kesadaran halal pada pelaku mikro kecil di sekitar kampus Universitas Trunojoyo. Justisia Ekonomika Jurnal Magister Hukum Ekonomi Syariah, 7(2), 884.

Baihaqi, B. S., Suyoto, S., Mas’ud, F., Ristyana, B., & Qomariyah, N. (2021). Analisis pengembangan usaha pengolahan ikan bandeng (Chanos chanos) di Kecamatan Glagah Kabupaten Lamongan. Jurnal Grouper, 12(2), 24.

Deran, M. Y. K., Tjendanawangi, A., & Dahoklory, N. (2023). Efektifitas substitusi tepung ikan (Brevoorita tyrannus) dengan tepung ampas kelapa (Cocus nucifera L) terhadap pertumbuhan dan kelulushidupan ikan bandeng (Chanos chanos). Jurnal Vokasi Ilmu-Ilmu Perikanan (JVIP), 3(2), 147.

Haryoko, D. S., Pd, M., Bahartiar, D., Pd, M., Arwadi, F., & Pd, S. (2020). Analisis data penelitian kualitatif. Universitas Negeri Makassar.

Junedi, F. A. (2023). Tinjauan maqashid syariah dalam pengharaman jual beli dengan cara talaqqi rukban. Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat Nusantara (JPkMN), 4(1), 559.

Mashudi. (2015). Strategi ceruk pasar dan transaksi syariah dalam meningkatkan kepuasan dan loyalitas pelanggan. Al-Insyiroh: Jurnal Studi Keislaman, 1(1), 176.

Maulidah, F. L., & Oktafia, R. (2020). Strategi pengembangan usaha kecil dan mikro serta dampaknya bagi kesejahteraan masyarakat di desa Kweden Kecamatan Tarik Kabupaten Sidoarjo (Menurut pandangan maqashid syariah). Jurnal Ilmiah Ekonomi Islam, 6(3), 571.

Mauliddin, A. I., & Sari, C. K. (2022). Hadist tentang jual beli yang dilarang. Jurnal Riset Ekonomi Syariah dan Hukum Al-Falah (RIESYHA), 1(1), 8.

Rijali, A. (2018). Analisis data kualitatif. Alhadharah: Jurnal Ilmu Dakwah, 17(33), 83.

Rizky, A. I., Kusumadewi, R., & Saefulloh, E. (2022). Pengaruh pelatihan dan karakteristik wirausaha terhadap pengembangan UMKM (Studi pada UMKM di Kecamatan Cigugur). Entrepreneur: Jurnal Bisnis Manajemen dan Kewirausahaan, 3(1), 366.

Rosyidah, A., Ediati, R., & Murwani, I. K. (2021). Aneka olahan bandeng dan pemanfaatan teknologi untuk meningkatkan daya saing UMKM di Kelurahan Keputih. SEWAGATI, 5(3), 269–277.

Sulaiman, A., & Asmawi, A. (2022). Strategi pengembangan usaha dalam meningkatkan loyalitas konsumen dan profitabilitas pada Rich’s Coffe. Equilibrium: Jurnal Ilmiah Ekonomi, Manajemen dan Akuntansi, 11(1), 21–22.

Umar Sidiq, & Moh. Miftachul Choiri. (2019). Metode penelitian kualitatif di bidang pendidikan (2019 ed.). CV. Nata Karya.

Wiranti, N., & Suharso, P. (2015). Peran paguyuban masyarakat ikan (PAMIK) dalam meningkatkan pendapatan anggota di Dusun Rekesan Kecamatan Jambuwer Kabupaten Malang tahun 2014. Jurnal Pendidikan Ekonomi, 2, 70.

Yuhana, A. N., & Aminy, F. A. (2019). Optimalisasi peran guru pendidikan agama Islam sebagai konselor dalam mengatasi masalah belajar siswa. Jurnal Penelitian Pendidikan Islam, 7(1), 91–92.

Zuliarni, S. (2019). Analisis strategi pengembangan usaha pengolahan ikan pada Kampung Patin, Kampar, Riau. Journal of Applied Business Administration, 1(1), 40.

Downloads

Published

2024-12-03

How to Cite

Ulfiyah Ulfiyah, Mashudi Mashudi, & Dahruji Dahruji. (2024). Strategi Pengembangan Usaha Halal Pengolahan Bandeng oleh Kelompok Paguyuban Masyarakat Desa Junok Sreseh Sampang. Maslahah : Jurnal Manajemen Dan Ekonomi Syariah, 3(1), 61–75. https://doi.org/10.59059/maslahah.v3i1.1788

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.