Peran Kaizen Costing Sebagai Metode Untuk Mengurangi Biaya Produksi Guna Meningkatkan Laba Pada Usaha Tempe Pak Andik Nganjuk

Authors

  • Dewi Laura Fawa’id Universitas Islam Kadiri
  • Eni Srihastuti Universitas Islam Kadiri
  • Agus Athori Universitas Islam Kadiri

DOI:

https://doi.org/10.59059/mutiara.v1i5.494

Keywords:

Kaizen Costing, Cost of Production, Profit

Abstract

This study aims to determine the role of kaizen costing as a method for reducing production costs in order to increase profits in Pak Andik Nganjuk's tempeh business. This type of research uses quantitative methods. Source of data used is primary data. The data is in the form of reports on production costs, number of employees, company profit and loss statements, production plans and their realization for 2022. Data collection was carried out using interviews and documentation methods.From the results of research that has been done that the application of the Kaizen Costing method and activity analysis by reducing the costs of inefficient activities such as depreciation of production sites but not reducing the number of existing units can optimize the profit percentage of the company by 11 percent. Using the Kaizen Costing method can increase a company's profit, this is evidenced by the gross profit before Kaizen Costing of Rp. 36,000,000 and gross profit after using the Kaizen Costing method of Rp. 40,620,000.

References

Dinah, D. L. (2018). Penerapan Kaizen Costing Dengan Menggunakan Activity Based Management Untuk Mengurangi Biaya Produksi. Penerapan Kaizen Costing Dengan Menggunakan Activity Based Management Untuk Mengurangi Biaya Produksi Pada Pabrik Susu X Dinah.

Gonibala, N. dkk. (2019). Analisis Pengaruh Modal dan Biaya Produksi Terhadap Pendapatan UMKM di Kota Kitamobagu. Berkala Ilmiah Efisiensi, 19(01), 56–67.

Hidayat, L., & Halim, S. (2013). Analisis Biaya Produksi Dalam Meningkatkan Profitabilitas Perusahaan. Jurnal Ilmiah Manajemen Kesatuan, 1(2), 159–168. https://doi.org/10.37641/jimkes.v1i2.263

Ikhsan, A. N., Herman, K., & Kalalo, M. (2016). Analisis Target Costing Dalam Upaya Pengurangan Biaya Produksi Untuk Peningkatan Laba Kotor Pada Mandala Bakery. Jurnal Berkala Ilmiah Efisiensi, 16(3), 635–646.

Juwita, R., & Satria, M. R. (2017). Penerapan Target Costing dalam Upaya Efisiensi Biaya Produksi untuk Peningkatan Laba Produk. Jurnal Kajian Akuntansi, 1(2), 184–193. https://doi.org/10.33603/jka.v1i2.701

Kalalo3, N. I. A. H. K. M. (2016). Analisis Target Costing Dalam Upaya Pengurangan Biaya Produksi Untuk Peningkatan Laba Kotor Pada Mandala Bakery. Jurnal Berkala Ilmiah Efisiensi, 16(3), 635–646.

Wijaya, E. R. (2018). Seminar Akuntansi Manajemen Makalah Kaizen Costing . 1510531060.

Downloads

Published

2023-09-30

How to Cite

Dewi Laura Fawa’id, Eni Srihastuti, & Agus Athori. (2023). Peran Kaizen Costing Sebagai Metode Untuk Mengurangi Biaya Produksi Guna Meningkatkan Laba Pada Usaha Tempe Pak Andik Nganjuk. Mutiara : Jurnal Penelitian Dan Karya Ilmiah, 1(5), 239–249. https://doi.org/10.59059/mutiara.v1i5.494

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.